Super monitoare

       
           O zi insorita de primavara, perfecta pentru a explora plenitudinea naturii... Pornesc la drum, natura ma astepta parca bucuroasa de dorinta mea de a o explora. Ajung langa un parau limpede, ma instalez bucuros, imi scot aparatul, inima imi arde de nerabdare sa explorez totul... Imi place mult peisajul in general si incerc sa-l transpun in imagini, mai ales in turele montane pe care le fac destul de des, dar in acelasi timp imortalizez oameni, evenimente si lucruri care sunt in raza mea de perceptie. Esentiala este pasiunea cu care ma apropii si ma identific cu fotografia.

        Atunci când privesc prin obiectivul aparatului de fotografiat păşesc într-o altă lume... O lume în care totul prinde sensul pe care vreau eu să îl aibă. Ca fotograf sunt, practic, un mic demiurg, care are libertatea să demonteze şi să reconstruiască lumea cu care intră în contact prin intermediul obiectivului. Fotografia este una dintre cele mai frumoase spectaculoase pasiuni pentru mine.

       La un moment dat, dupa cateva ore de imortalizat natura, un gand incepe a mă măcina, ziua in care expozitia foto pe care urma sa o prezint se apropia cu pasi repezi iar eu nu puteam gasi o solutie pentru o problema veche, fotografiile imprimate nu ieseau niciodata cu ceea ce vedeam pe ecranul monitorului.

      -Evrika! Aici era problema... monitorul!

           Urc in masina si pornesc in tromba catre casa. Ma opresc direct pe scaunul din fata biroului. Trebuia sa gasesc un monitor cu adevarat facut pentru ochiul unui fotograf. 3 cani de cafea si lungi cautari, am analizat sute de monitoare, mai aratoase, mai subtiri, eu insa nu cautam nici monitoare glamour, nici luciose ci un monitor pe care fotografiile sunt mai bine puse in valoare si pot fi cu adevarat valorificate. Intr-un final imi atrage atentia doua monitoare Asus, modelele PA246Q și PA236Q, nu seamana cu unele obisnuite, gasesc si un clip de prezentare.

       
            Au un aspect serios cu linii simple, un echipament cu o constructie robusta si sanatoasa. Totusi, nu am cum sa nu remarc acea linie rosie de la baza lui, parca cei de la Asus au vrut sa il apropie de gama de gaming ROG. Odata ce ma apuc sa citesc specificatiile tehnice ale modelului PA246Q, raman poza: scala reală Quick Fit, unghiuri de vizibilitate mari de 178°, ajustare personalizabilă de culori și funcția multitasking Picture-in-Picture, care permite utilizatorilor să vizualize imagini și de la alte surse de semnal, în același timp, conectivitate fara batai de cap (DisplayPort, HDMI, DVI, D-sub, card reader 7-in-1 și două porturi USB 2.0). Nu mai are rost sa pierd timpul, acesta este monitorul ideal pentru succesul expozitiei foto. Il pun in cosul de cumparaturi iar a doua zi astept curierul.

         Dupa o noapte in care n-am pus geana pe geana urmeaza ziua mult asteptata iar in jurul pranzului curierul este la usa. Deschid nerabdator cutia. In sfarsit prin fotografiile care erau pentru mine un mod de a ma exprima puteam arata si celor din jur partea frumoasa a lucrurilor sau unghiul personal de abordare a realitatii, puteam scote pe banda rulanta fotografii numai bune de pus in rama.

        Am schimbat fara sa ma gandesc vechiul meu monitor, al carui ecran imi dadea mari dureri de ochi iar odata porni, Asus PA246Q imi capteaza privirea, culori mai vii, mai saturate, mai pline de viata datorita panoului P-IPS cu care este echipat ce garantează un gamut extins, acoperind 98% din spectrul Adobe RGB capabil să redea peste 1,07 miliarde de culori; adică un spectru cu peste 30% mai larg decât cel pe care îl pot oferi panourile LCD standard. De acum prelucrarea fotografiilor postate pe internet sau care vor fi vizualizate pe monitor sau pe un TV va fi o joaca, dar si editarea grafica profesionala de print (reviste, brosuri, postere, reclame etc), unde reprezentarea culorilor trebuie sa fie cat mai precisa si mai exacta  fiind ideal si pentru vizionarea filmelor sau gaming.

        Am remarcat posibilitatile multiple de ajustare ale pozitiei sale. Poate fi inclinat la 20 de grade, are o cursa de 10 cm pentru ajustarea inaltimii si poate fi rasucit cu +/- 60 de grade in jurul axei sale. De asemenea, ecranul poate fi rotit la 90 de grade in plan vertical, transformand-ul din format landscape in unul tip portrait. Faptul ca poate fi ajustat in functie de pozitia de lucru a fiecaruia, nu este deloc de neglijat.

       Datorita acestui monitor expozitia mea va fi un succes, voi putea printa exact asa cum voi vedea lumea din spatele obiectivului, ceea ce de cele mai multe ori ochiul nu observa. Cu Asus PA246Q diferenta este vizibila.

      Acest articol participa la SuperBlog2011.

Niciun comentariu: