A fi sau a nu fi… autonom


           Din cele mai vechi timpuri, omul a simţit nevoia să se deplaseze. Dezvoltarea societăţii a fost influenţată de dezvoltarea meşteşugurilor şi a necesităţilor de schimburi de mărfuri. Aceste lucruri au influenţat din ce în ce mai mult nevoia de deplasare. Unul dintre evenimentele care au generat progres a fost inventarea roţii. Cum a influenţat roata dezvoltarea omenirii ?

           Să facem o scurtă istorie. După apariţia roţii s-a inventat motorul cu abur. Se dezvoltă apoi transportul pe calea ferată şi pe apă. Necesitatea extinderii transporturilor şi dezvoltarea cercetărilor în domeniul tehnicii au dus la apariţia motorului termic. Mai întâi s-a folosit motorul cu aprindere prin scânteie, apoi, către sfârşitul secolului al XIX-lea, a apărut şi motorul cu aprindere prin compresie inventat de inginerul Rudolf Diesel. Apariţia motoarelor termice a produs o adevărată revoluţie în toate domeniile şi pentru toate categoriile de transporturi: de persoane sau de marfă efectuate terestru, pe apă, în aer. În ultimii 40-50 de ani industria construcţiilor de autovehicule s-a dezvoltat considerabil. Constructorii au crescut producţia de la câteva sute de unităţi pe an la câteva sute de unităţi pe zi; de la motoarele rudimentare la motoarele cu mulţi cai. Toate aceste cuceriri au determinat dezvoltarea tuturor ramurilor industriale. Progresul industrial a generat aglomerările urbane. La rândul lor, aceste aglomerări au impus dezvoltarea unor sisteme de transport urban.

            Ce ne dorim? În sistemul de transport urban ne dorim să călătorim cât mai repede, cât mai comod, iar momentele de aşteptare să fie cât mai mici. Ce înseamnă acest lucru? Mijloace de transport diversificate: taxi, autobuze, troleibuze, tramvaie asta in cazul in care nu detii un autovehicul.

           În continuare sa încercam să privim mai atent către necesităţile actuale, deoarece, dupa parerea mea, viaţa omului modern este un paradox: îşi doreşte să posede cât mai multe cuceriri ale tehnicii actuale, sisteme moderne de comunicare, un mijloc auto, o carieră cu o activitate dinamică, care să-l scoată din anonimat, dar, în acelaşi timp, îşi doreşte un cămin la marginea oraşului sau în afara acestuia şi nu în centru acolo unde se află firma, un spaţiu verde cu pomi şi flori, cu mai puţin asfalt şi beton. Toate aceste dorinţe, de cele mai multe ori, devin realitate pentru omul modern. În acelaşi timp, cuceririle moderne creează nu numai confort ci şi disconfort.

           Fiecare dintre noi avem nevoie de înlesniri pentru a reduce timpii necesari realizării deplasărilor, ale comunicării, a unor activităţi casnice de o mare varietate. Deşi toate aceste activităţi se succed cu o viteză semnificativă dar şi stresantă, cel mai important lucru pe care şi-l doreste o persoana, inclusiv eu, este un loc liniştit cu aer curat, în care zgomotul străzii şi sunetul telefonului să fie absente. Am nevoie de acest loc pentru a ma încărca rapid cu energie. Insa ce se intampla cand acest colt de rai, acest loc de vis se afla la o distanta considerbil de mare, iar o masina nu am si de calatorit cu mijloacele de transport in comun nici nu vreau sa mai aud, sa nu mai depind de nimic, sa plec atunci cand vreau si cand pot, sa fiu liber, sa fiu autonom.... simplu... apelez la o firma de inchirieri masini, si... nu una oarecare, mi-ar place sa am de unde alege masina, sa o pot lasa si in alta agentie decat din cea din care am luat-o, o firma de incredere, un adevarat brand...Autonom Rent-A-Car. Nu mai am decat sa-mi aleg masina si sa zburd pe autostada precum o pasare prin vazduh...liber, ...autonom.
             Articol participant la SuperBlog2011.

Niciun comentariu: