Viata de blogger

Imi aduc aminte de intrebarea pe care o primeam cand eram mic de la rude sau prieteni de familie: « Ce vrei sa te faci cand vei fi mare ? ». Inca de cand eram copil ma visam doctor, avocat, pilot, politist sau profesor. Imi cream propriul univers: vindecam jucarii de plus in propriul cabinet, prindeam si pedepseam hoti de temut, judecam raufacatori. Ma atragea lumea celor mari si abia asteptam sa ajung si eu unul din ei. Sunt convins ca daca ai fi stiut ce inseamna blogging-ul pe atunci si ca se poate castiga si bani asfel, m-as fi jucat de-a blogger-ul si mi-as fi dorit sa devin unul…
Cand m-am hotarat sa-mi fac un blog nu stiam ca se poate castiga bani astfel. Am inceput din curiozitate. Tocmai imi cumparasem un nou telefon care face poze bune, iar cand am vrut sa trimit prima poza am observat ca printre obtiunile de trimitere era si “Trimite in jurnalul web”. Asa am aflat de blogger.com iar dupa cateva documentari am inteles cat de putin ce inseamna si cu ce se mananca blogging-ul. Am inceput sa postez poze, inregistrari mai mult pentru prieteni dar apoi mi-a venit ideea de a scrie pentru toata lumea. Asa am inceput sa scriu despre pasiunile mele, muzica, film, telefoane mobile, calculatoare, si intamplari de zi cu zi.

Dupa inca ceva timp am aflat ca se poate castiga si bani asa ca am inceput sa caut tot felul de modalitati, si am gasit multe printre care si Google Adsense. Ma incainta gandul ca voi castiga multi bani astfel, dar insa dupa cum asteptati n-a fost asa. Atunci mi-am zis:” Bine, poate nu voi castiga cat un salariu pe o luna insa de un suc sau o prajitura tot nu ma las!”. Evident ca nici macar atat nu am castigat pana in ziua de azi, in afara unui premiu de 200 lei intr-un concurs. In momentul de fata am cateva reclame puse pe ici pe colo dar fara rezultat iar de curand m-am inscris in Blogmoney.com, un serviciu de intermediere intre advertiseri si bloggeri.

Sunt destul de multi aceia care isi folosesc blogul fie ca pe o “extindere” a activitatii lor profesionale, fie ca sunt jurnalisti sau scriitori de cariera, fie ca isi promoveaza unele proiecte, fie hobby-uri. Daca din toata “afacerea” asta mai ies si bani, e si mai bine.
Insa multi bloggeri aflati la inceput nu vor sa recunoasca in niciun chip ca urmaresc castiguri materiale, iar apoi vezi din ce in ce mai multe reclame. Cred ca este o gresala foarte mare. Dac-ar spune ca banii sunt motivul pentru si-au facut blog, ar avea mai multe de castigat. Adica n-ar fi ignorati de catre bloggerii consacrati, care i-ar promova dac-ar avea si de ce.

Este clar ca pana la urma cu multi suntem interesati de monetizare, dar putini reusesc. Si nu este rusine sa gandesti asa. Un blog presupune multa munca (unul serios cel putin). In momentul in care el creste e posibil sa existe si oameni interesati de advertising. Nu stiu sincer cati dintre noi am spune unui potential client de banner pe blog ca nu ne-ar interesa niste banuti pentru afisarea unui banner, bine acum depinde si ce este pe banner. Or mai fi si asemenea persoane dar in mare parte un blogger care munceste deja de mult timp pe blog ar fi incantat ca macar un leut cinstit sa obtina. Si nu este nimic gresit in asta.
Nu porni insa de la inceput de la premisa ca vei face zeci de milioane pe luna din blog. Un blog care merge exclusiv pe continut de calitate si unicat, scris pentru cititori si nu pentru motoarele de cautare (adica fara articole construite pe baza unor cuvinte care se stie ca se vor cauta), va monetiza mai greu.
E greu sa impaci calitatea unui blog scris cu pasiune degajata cu posibilitatea de a obtine un trafic considerabil si cu posibilitatea de a castiga multi bani din acesta. Daca traficul ceva mai mare se obtine ceva mai… repede, sa spunem (desi trebuie sa treaca ceva timp pentru asta), in ceea ce priveste obtinerea unui castig destul de maricel, trebuie sa treaca un timp ceva mai mare,iar efortul este de multe ori considerabil, cel putin pana cand capeti o anume dexteritate in blogging.

Pe viitor mi-as dori si eu sa castig ceva bani din blogging insa inainte de asta vreau sa-mi indeplinesc cateva obiective pentru blogul personal, cum ar fi: sa imi fac timp pentru a scrie cel putin un articol pe zi (deja am inceput sa ma obisnuiesc cu acest ritm datorita concursului Superblog 2010 la care participa si acest articol); sa scriu articole mult mai calitative care sa atraga cat mai multi vizitatori; sa fiu mai cunoscut in blogosfera romaneasca.
Cam atat deocamdata insa cel mai important este ca pe blog sa scriu cu suflet si pasiune, sa aiba un caracter dinamic si sa mearga la suflet.

Niciun comentariu: