3D, lumea asa cum e!

Tehnologia 3D este o modă care promite să dureze. Nu demult o tehnologie SF, astăzi poate fi prezentă în casele consumatorilor îndrăgostiţi de cea de-a treia dimensiune. Televizoare, laptopuri, proiectoare, camere foto, console de gaming, ziare şi chiar haine, "3D" îşi întinde tentaculele rapid şi sigur câştigând tot mai mulţi consumatori, dar şi producători.

Senzaţiile trăite printr-o implicare mai puternică în acţiune, generate de tehnologie 3D, atrag tot mai mulţi adepţi. Tehnologia s-a impus deja în cinematografe, dar mai interesant este integrarea sa în modă şi publucaţiile din print.

După isteria creată la nivel mondial prin filmul Avatar, regizorul James Cameron şi-a exprimat credinţa că tehnologia 3D va deveni obligatorie în televiziune în următorii ani, asta în condiţiile în care numărul ecranelor care suportă acest tip de tehnologie se va dubla până în 2011.

Inovaţia, experienţa şi emoţia aduse de fenomenul 3D îi determină pe utilizatori să devină nemulţumiţi de televizorul obişnuit sau chiar de soluţia de înaltă definiţie (HD) şi să-şi dorească "o lume în trei dimensiuni". Odată puşi pe nas, ochelarii de carton sau cei complecşi îţi schimbă perspectiva lumii, iar tehnologia 3D se transformă dintr-o fiţă în ceva normal.

Experienta 3D putea fi traita, cand a aparut, doar in cinematografe insa aceasta tehnologie a evoluat foarte repede si au fost create si televizoare, monitoare si mai ales laptopuri pe care poti vedea un film sau poti lua parte la actiune cu jocurile preferate in trei dimensiuni. In ajutorul gamerilor a venit si AMD cu lansarea unei noi serii de placi video, AMD RADEON 6000, si odata cu aceasta a facut inca un pas in evolutia tehnologiei 3d.
           Noile placi video incorporează tehnologiile deja consacrate, precum Eyefinity, EyeSpeed, Eye-Definition, Unified Video Decoder şi Accelerated Parallel Processing. Placile din aceasta serie, AMD Radeon HD 6870 si AMD Radeon HD 6850 ofera de asemenea o calitate video ridicata, intensificare a performanţei aplicaţiilor si o imbunatatire considerabila a DirectX11.

Pentru mine tehnologia 3D inseamna o noua lume,o lume la care nici nu visam acum cativa ani,o noua lume in care oamenii ,din simpli spectatori  se transforma in parotagonistii actiunii.
Ce vreau eu sa spun de fapt?? Hmmm…acum cativa ani ne uiatam la televizoare cu tub catodic, simteam cum electronii emisi de acest tub ne provoaca inconfort ochiilor, eram cutreierati de sentimente confuze ,deseori  neintelegand ce vroia de fapt personajul principal sa transmita…
Acum, cu tehnologia 3D, noi suntem protagonistii actiunii, simtim vibratia care strabate sufletul personajului principal, percepem anumite aspecte din mediu inconjurator care ne erau total ascunse  de tehnologia 2D iar emotiile si sentimentele par sa fie transmise in mod direct, noi fiind in mijlocul povestii sau actiunii…

Tehnologia 3D va fi prezenta din ce in ce mai mult in viata noastra si va aduce schimbari radicale a stilului de viata. Dar cum va evolua aceasta?

3D-ul a fost deja depasit de ceva timp si probabil vor fi din ce in ce mai multe D-uri . In prezent in anumite cinematografe puteti vedea filme la dimensiunea 7D. Filmele combină tehnologia 3D cu senzaţii tactile sau olfactive. Asta înseamnă că veţi simţi pe pielea voastră stropii de apă, când cineva din film strănută, vântul care suflă cu putere sau animale şi obiecte care intră în tine iar in timpul filmului, scaunele se pot mişca pe mai multe planuri.

Primul fel prin care va evolua 3D-ul cred ca va fi eliminarea acelor ochelari cu ajutorul carora ochii nostrii percep cele trei dimensiuni. In primul rand sunt cam incomozi iar in al doilea rand ne mai dau si niste dureri de cap. Dupa ce acest pas va fi facut probabil 3D-ul va putea fi disponibil si pe telefoanele mobile sau mai mult de-atat, panouri publicitare etc. Practic 2D va disparea, fiind inlocuit cu 3D iar in ultima faza vor fi hologramele.

Gratie tehnologiei hologramelor jocurile video nu vor mai arata ca acum - tu in fata ecranului, iar personajele jocului - dincolo de el. Personajele vor veni chiar in camera, sub forma de imagini tridimensionale. Si tot asa vor putea fi prezenti si toti prietenii la nunta, tot asa s-ar putea desfasura sedintele cu membrii filialelor din intreaga lume ale unei companii multinationale (va imaginati cum ar fi sa te certi in sedinta cu holograma lui Cutare?). Iar pentru senzatii si mai tari cinematograful viitorului va dispune de niste camere in care ne vom plimba prin lumi virtuale creand propriul scenariu.

Tridimensionalul va fi imbinat si cu moda. Pe termen scurt cred ca se va limita doar la imprimeuri (imagini3D).  Pe termen lung, dacă e să ne gândim la tehnologiile flexibile tip OLED, obiectul vestimentar ar putea deveni realmente un display pe care să îl poţi personaliza după bunul plac.  Scenariile sunt numeroase.
Cu siguranta tehnologia 3D este una dintre cele mai interesante tendinte care va domina viitorul.

Acest articol participa la concursul Superblog 2010.

Niciun comentariu: