Tot mai mulți producători de electronice aderă la diverse programe pentru protejarea mediului înconjurător, iar ASUS nu putea face excepție de la regulă.
Dacă tot sunt atâtea discuții legate de poluare, emisii de carbon, consum de energie și așa mai departe, de ce nu se concentrează toate companiile IT să rezolve pe cât posibil aceste probleme? Nu zic că nu sunt inițiative, dar pană acum nu există un produs care să rivalizeze cu seria de laptopuri U Bamboo de la Asus la niciun jucător major din industria IT.
Seria U Bamboo are o tradiţie in folosirea materialelor avangardiste în construcţia notebook-urilor, oferind o senzaţie tactilă organică şi o estetică minimalistă graţie lemnului de bambus. Notebook-uri U Bamboo au adoptat bunul gust, însufleţind operarea pe calculator, în contrast cu exteriorul de plastic sau de metal inert şi rece al modelelor obişnuite. Tastatura de tip “chiclet” este încadrată de o ramă elegantă din aluminiu, fapt ce conferă şi mai multă eleganţă designului inovator. Bambusul e solid şi rezistent la amprente şi are o culoare naturală calmă şi liniştitoare ce-şi schimbă nuanţa în timp făcând fiecare laptop original şi unic.
Folosirea bambusului are două avantaje: se reduce necesarul de plastic, un material nociv pentru planetă, cu pana la 25 % şi reuşeşte să creeze un design inedit pentru fiecare model care iese de pe banda de asamblare, datorită texturii unice a fiecărui arbore de bambus. În plus, deoarece bambusul folosit de ASUS este tăiat la maturitate, în maxim 3 ani de zile cantitatea tăiată creşte la loc.
Prin folosirea bambusului, care are o impresionanta rezistenta la rupere, punand chiar in inferioritate multe aliaje metalice, seria de laptopuri Asus Bamboo prezinta o elasticitate ridicata. Aceasta proprietate a fost demonstrata chiar de catre primul exemplar, care a supravietuit unor conditii vitrige pe varful inzapezit Qomolangma, la o altitudine de 8.848 de metri.
Bambusul are o rata de crestere pe care nicio alta planta nu o poate atinge. Este binecunoscut faptul ca poate creste 60 de cm in doar 24 de ore, atingând inaltimea maxima in cativa ani. Bambusul are capacitatea de regenerare dupa taiere, fara sa fie nevoie de replantare, fiind astfel resursa perfecta care se poate reface singura.
Laptopurile cu carcase din bambus sunt ecologice şi totodată, extrem de avansate. Spre exemplu, modelul U43Jc integrează un procesor puternic Intel Core i3, 3GB de memorie RAM, DDR3 şi un hard disk de 320 GB HDD la 5400 rpm. ASUS U43Jc Bamboo performează la capitolul multimedia, fiind dotat cu un cititor optic Blue-ray şi noua interfaţă USB 3.0. Prin intermediul acesteia, utilizatorii vor putea transfera de zece ori mai rapid fişierele mari şi conţinutul multimedia de pe dispozitivele mobile avansate, comparativ cu USB 2.0. Ecranul HD are o diagonală de 14” şi este iluminat prin tehnologie LED, economisind energie.
Dacă bambusul ajută la exterior, Asus a inclus și sub capotă tehnologii ecologice. De altfel, consumul întregului sistem este optimizat cu ajutorul lui Super Hybrid Engine, care permite reducerea anuală a emisiuniilor de CO2 cu 12,3 kg per notebook. Această tehnologie „green” constă în monitorizarea inteligentă a cerinţelor energetice ale componentelor laptopului, urmată de ajustarea automată în timp real a tensiunilor de alimentare. La un volum anual de aproximativ 6 milioane de laptopuri ASUS vândute, emisiile globale de CO2 pot fi reduse cu aproximativ 73,8 milioane de kilograme de CO2, fapt ce ar echivala cu plantarea a 36 de milioane de copaci anual.
Design-ul modular al laptopurilor ASUS permite utilizatorilor să extindă durata de viaţă a fiecărui model prin înlocuirea componentelor, reducând risipa. ASUS selectează cu stricteţe furnizorii de componente pentru a se asigura că acestea nu conţin materiale periculoase.
Prin alegerea unui astfel de notebook– sau a unui alt model ASUS realizat după aceleaşi principii „green" - în defavoarea unei alternative mai puţin ecologice, utilizatorul va contribui la conservarea mediului.
Laptopurile U Bamboo sunt verzi din perspectiva fiecarei etape a vietii produselor, de la conceptie, la productie, la reciclare si apoi la eliminarea de pe piata.
Iar in incheiere as vrea sa va spun ce mi-am adus aminte in timpul documentarii pentru acest articol. Este vorba despre un joc din copilarie intre tot grupul meu de prieteni. Jocul se numea “Verde” si nu intamplator. Tot grupul puneam un pariu urmand ca dupa aceea fiecare sa aibe la el ceva verde, o frunza, un fir de iarba, o bucatica de crenguta, orice. Atunci cand doi sau mai multi prieteni se intalneau cel care isi amintea primul de joc ii spunea celuilalt “Verde!” iar acesta trebuia sa-i arate “verdeata”, in cazul in care avea la el iar daca nu avea pierdea pariul. Cred ca asa ar trebui sa se intample si cu firmele de produse IT si nu numai. Atunci cand cineva ii spune “Verde!” aceasta sa poata prezenta cel putin o serie de produse ecologice
TU
Acest articol participă la concursul Superblog 2010, etapa 39.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu