TV-ul/Monitorul BenQ MK2442


     În ultima perioadă, monitoarele au ajuns să aibă un profil destul de subţire, însă această caracteristică nu este împărtăşită şi de LCD TV-urile de birou. MK2442 are o grosime de 85 mm şi în ciuda faptului că ea nu depăşeşte lăţimea standului, nu este foarte atractivă. Dacă n-ar fi acoperit decât spatele monitorului, am fi avut ceva de comentat şi în privinţa calităţii plasticului mat folosit de producător. Piciorul este solid şi susţine bine ecranul pe birou. Designul este minimalist, cu un cadru lucios în jurul ecranului şi o grilă de plastic sub el, care acoperă difuzoarele.
     Butoanele sunt amplasate pe latura inferioară a monitorului şi trebuie să spunem că nu sunt foarte prietenoase cu utilizatorul. Simbolurile aferente sunt gravate pe muchia din faţă, dar nu sunt uşor de citit din orice unghi. În concluzie, ajustarea setărilor folosind butoanele de pe monitor nu este uşoară de la început. Poate veţi spune că nu degeaba în pachet este inclusă o telecomandă, însă atunci când te joci sau scrii ceva pe calculator, folosirea telecomenzii de la 20 cm de monitor este cel puţin ciudată. Panoul cu conectori din spatele lui BenQ MK2442 nu este tocmai un motiv de mândrie pentru el, însă are câte o mufă video din fiecare tip. Această configuraţie este excelentă pentru cineva fără pretenţii, însă  cei care au mai multe dispozitive cu ieşire video digitală ar trebuie să se gândească dacă un singur port HDMI 1.3 este suficient . Mufa pentru conectarea cablului TV este amplasată lateral, alături de un slot pentru carduri speciale de restricţionare a programelor, folosite în mod special de către hoteluri.
Conectat iniţial la calculator prin cablul VGA, imaginea nu mi-a plăcut. A urmat o căutare a setărilor specifice în meniul monitorului şi o serie de ajustări semnificative. În final, am descoperit că pe modul Standard, cu temperatura de culoare Warm, ecranul reda cel mai bine paleta de culori. Imaginile arată chiar puţin mai bine la conectarea cu cablul HDMI.
     Unghiurile de vizibilitate şi, într-o oarecare măsură, timpul de răspuns sugerează faptul că matrice folosită de producător este TN. Totuşi BenQ MK2442 oferă o vizibilitate bună din unghiuri ceva mai largi decât cele întâlnite la monitoare similare. Cei care vor să încerce câteva efecte discrete aplicate imaginii, au la dispoziţie tehnologia Senseye cu modurile sale specializate. Rezoluţia ecranului se adresează pasionaţilor de filme şi putem spune că redarea acestui conţinut este unul din capitolele la care monitorul/LCD TV-ul excelează.
Pentru aspectul imaginii sunt disponibile nu mai puţin de şase setări, inclusiv cea 4:3 pentru cei care nu vor să vadă feţe deformate la TV şi în jocuri. Calitatea imaginii TV am testat-o atât cu cablu coaxial, cât şi cu ieşirea video compozit a unul decodor digital. Deşi în cel de-al doilea caz zgomotul de imagine era semnificativ mai redus, apăreau artefacte în zonele de trecere de la o culoare la alta. De la distanţă însă, diferenţele erau mai greu de observat. Din păcate nu am avut la dispoziţie o sursă TV digitală pentru a putea testat tunerul DVB-T. Calitatea boxelor este decentă, puterea lor fiind de-ajuns pentru o cameră medie.
     Concluzii:
     Ţinând cont de dimensiunile sale, BenQ MK2442 este mai mult un monitor decât un LCD TV. Ca monitor, el va satisface cerinţele utilizatorului obişnuit, comportându-se foarte bine la redarea filmelor şi la lucrul în mediul office. În ceea ce priveşte rularea jocurilor, îl recomandăm cu ceva reţineri. Ca televizor LCD, dispozitivul dispune de funcţiile clasice, precum redimensionarea imaginii şi teletext, dar şi de unele avansate, cum ar fi reducerea zgomotului de imagine.
     Poate unul din cele mai importante atuuri ale monitorului, ţinând cont de criza economică prin care trecem, este preţul atractiv. Facilităţile oferite în plus de dispozitivul de faţă justifică diferenţa de preţ, în ciuda faptului că se pot cumpăra monitoare de 23" full HD cu 700 de lei. Minusurile pe care le putem menţiona sunt prezenţa unei singure intrări video digitale şi amplasarea butoanelor, însă ele pot fi irelevante pentru mulţi utilizatori obişnuiţi.