Nokia X3


In acest moment seria X de la Nokia este compusa din 2 telefoane foarte diferite. Nokia X6 este un touchscreen care ruleaza Symbian, iar Nokia X3  este un slider mai ieftin cu sistemul de operare S40. Are difuzoare stereo, calitate audio excelenta si radio FM cu antena interna pentru o experienta muzicala completa.
La prima vedere, telefonul nu pare deloc special. Ecran de 2.2 inchi, sistem S40, radio, difuzoare stereo, jack de 3.5 mm, Bluetooth, camera de 3.2 MP.
Nokia X3 masoara 96 x 49.3 x 14.1 mm si are un volum de 65.8 cc. Este elegant, cu linii foarte curate si are un stil simplu. Greutatea de 103 g este perfecta pentru un telefon cu un asemenea volum. Telefonul se departeaza de recentele aparitii Nokia care au colturile rotunjite, el avand linii drepte, directe. elefonul nu are incorporat nici Wi-Fi si nici nu are suport pentru 3G, asa ca daca vrei sa navighezi va trebui sa te multumesti cu ce iti ofera conectivitatea EDGE. Nu pot spune ca navighezi cu placere pe intenet pe ecranul de 2.2 inchi – te misti lenes pe pagina si nu poti sa creezi scurtaturi pentru ca tastele sa aiba diferite functii. Totusi, Nokia X3 vine preinstalat cu Opera Mini 4.2 – aplicatia este buna pentru navigare pe internet, incarca paginile mult mai rapid si consuma mai putin trafic.
X3 este echipat cu o camera foto de 3.2 megapixeli fara flash. Interfata este simpla, exact ca la celelalte dispozitice cu Seria 40. Calitatea pozelor, fie ca sunt facute la lumina naturala sau artificiala, este destul de scazuta. Nu iese in evidenta aproape la nici un capitol si zgomotul de imagine coplesitor. Totusi plusul consta in culorile foarte aproape de realitate. Si la fel spun si despre videoclipurile capturate cu X3. Rezolutia maxima este 320x240 pixeli.
Nokia X3 este un membru al noii generatii de telefoane mobile orientate spre muzica al grupului finlandez, dar player-ul audio este aceeasi aplicatie veche pe care o stim de la celelalte dispozitive din Seria 40 (5220 XpressMusic, 5130 XpressMusic). Melodiile audio poti fi filtrate prin playlist, dupa artist, album si gen muzical. Poti umbla la egalizator pentru a creea setarile proprii. Temele player-ului pot fi schimbate si unele dintre ele schimba aspectul invechit ale aplicatiei. Per total, te obijnuiesti usor cu interfata, nu te poti plage de acest lucru.Insa calitatea audio este mult mai importanta decat interfata si putem spune ca muzica chiar suna bine in castile incluse in pachet (Nokia WH-205). Bass-ul se aude foarte bine, dar din pacate parca ineaca  inaltele. Este bine ca poti incerca alte casti oricand datorita jack-ului de 3.5 mm cu care este echipat X3. Telefonul are o performanta de invidiat atunci cand asculti muzica prin difuzoarele incorporate, totul suna clar si tare – are apoape aceeasi calitate cu Nokia 5800 XpressMusic, ceea ce este o realizare laudabila.
Poti vedea MPEG4, H263 si H264 cu rezolutia maxima de 320x240 si dupa parerea mea vei avea cel mai bun rezultat vizualizand la 512 kbps. Totusi, sa te uiti la videoclipuri la aceste ecran mediocru nu este cel mai placut lucru de facut.
Cum am mentionat mai devreme Nokia X3 are si Radio FM cu antena integrata prin care poti sa asculti chiar si fara casti. Nokia X3 este bun pentru a asculta muzica, dar, din pacate, nu are aceleasi performante si ca telefon. Sunetul este tare la ambele capete ale liniei, dar calitatea apelului este mediocra. Vocea este monotona, uneori sunt intreruperi si situatia este si mai rea la celalalt capat al liniei, pentru ca apelantul aude sunete ascutite, neinteligibile. In concluzie, Nokia X3 este un terminal capabil la capitolul playback audio, dar nu ofera nimic mai special fata de celelalte telefoane Nokia care sunt orientate pe partea de muzica.