Nokia E71


Nokia E71 este de fapt urmasul lui Nokia E61 si este unul dintre cele mai stilate terminale ale seriei E ale companiei finlandeze.masoara 114 x 57 x 10 mm si cantareste 127 de grame. Terminalul este un candybar, intradevar mai lat asa cum ne-am obisnuit de la orice smartphone si are un corp compus din metal si plastic de buna calitate. Atunci cand este in cutie Nokia E71 arata foarte bine, din pacate, atat metalul cat si plasticul lucios vor fi magnet de amprente. Mai rau metalul va avea aspect "coclit" atunci cand va fi acoperit de urmele de degete.
Ecranul acetui telefon mobil este de 2,36 inch, are 16 milioane de culori si o rezolutie de 320 x 240 pixeli, adica comparativ cu al unui BlackBerry, dar dezamagitor in comparatie cu cei 2,8 inch a lui E61. Deasupra ecranului avem sigla NOKIA, difuzorul telefonului si camera secundara pentru videoconferinte si senzorul de lumina.
Procesorul lui Nokia E71 este un ARM 11 de 369 MHz. Asta inseamna ca se misca bine si rapid prin meniu. Asa cum era de asteptat din partea unui smartphone Nokia, aceasta ruleaza sistemul de operare Symbian 9.2, seria 60, versiunea 3.1. In modul standby, ecranul lui E71 afiseaza conectivitiatea, operatorul de telefonie mobila, data pe latura de sus, ora, intr-un cadran de ceas, iar langa o banda de shortcut-uri: mesagerie, internet, player muzical, galerie foto, ceas (alarma) si modul SWITCH care va schimba icoanele shortcut-urilor cu altele. Din pacate personalizarea lor este imposibila, acest SWITCH avand propriile shortcut-uri la "pachet". Fiecare utilizator va folosi meniul dat de SWITCH precum are i se potriveste mai bine. Sub acesta banda de icoane avem un meniu de setare a e-mail-ului si modul de scanat a retelor W-LAN, adica gasirea de HOT-SPOT-uri (Wi-Fi), dar si acestea se schimba in functie de selectia data de SWITCH.
Terminalul dispune de Nokia Maps, receptor GPS si are functii AGPS. Asa cum am spus si mai devreme, ecranul nu este la fel de generos ca la modelul E61, dar suporta harti, iar vizualizarea se face usor. Utilizatorul are posibilitatea de notare a punctelor de interes de pe drum sau doar a anumitor repere, cat si de calculare a pozitiei actuale sau a distantei de parcurs; pe scurt telefonul se comporta ca un GPS in toata regula.Pentru ca Nokia E71 este un telefon business nu putem trece cu vederea toata suita Office din dotare. Aici gasim calendarul, posibilitatea de cautare a diferitelor documente, calculatorm suita QuickOffice, File Manager, Clock, Converter, Active Notes, Notes, posibilitatea de atasare a unei tastaturi Wireless, dictionar si intranet. Dictionarul din dotare are instalata doar limba engleza. Daca doresti altcevca va trebui sa le instalezi. Totodata, activarea intranet-ului cere intalarea VPN-ului. Pentru cei care nu stiu, VPN-ul este Virtual Private Network (retea privata), care poate fi folosita pentru separarea de trafic din dinferite comunitati si navigarea pe internet in conditii de securitate ceva mai ridicate.
Nokia E71 vine echipat cu o camera foto de 3,2 megapixeli cu autofocus si flash LED. Este bine de stiut ca flash-ul va fi automat ales de telefon in clipa cand nu este folosit in lumina zilei, adica un colt de camera slab luminat va primit tratamentul flash-ului. Totodata, imaginile captate de telefon sunt la o rezolutie maxima de 2048 x 1536 pixeli. Din pacate fotografiile nu sunt de prea buna calitate, zgomotul de imagine fiind ridicat. In schimb in lumina buna, pozele vor fi decente, cu putina rabdare chiar bune. Dar modelul Nokia E71 poate face si capturi video la rezolutie QVGA cu 15 fps. Nu este mult, dar se descurca bine, iar filmele sunt salvate in format MP4.
Concluzii:
Nokia E71 este un telefon standard business. Daca esti genul de om care nu se descurca cu tastatura QWERTY, ocoleste-l. Viteza de navigare a lui Nokia E71 , atat prin propriul meniu cat si pe internet este foarte buna. In plus pachetul Office este la dispozitia oricarui si suporta majoritatea cerintelor unui om de afaceri si nu numai. Este mult mai compact decat predecesoul sau E61 si asta nu face decat sa ma bucure. Pacat totusi de ecranul de 2,8 inch si de tastatura care este compacta dar nedelimitata... Si pacat ca look-ul da prea mult a BlackBerry.