NOKIA E 72


     Seria E de la Nokia a fost mereu dedicata oamenilor de afaceri, care folosesc intens serviciile de email. E72 este urmasul lui E71. Pastreaza aceleasi caracteristici care i-au adus succesul lui E71, insa aduce si imbunatatiri care sa ne convinga sa-l cumparam. Arata mai bine si este mai performant.
     Nokia E72 nu este doar pentru oamenii de afaceri. Daca folosesti des Internetul si vrei un telefon bun la orice, cu o baterie de capacitate mare, atunci sigur nu vei fi dezamagit de acest model.
Nokia E72 foloseste sistemul de operare Symbian S60 3rd Edition. Este vorba de versiunea 9.3, adica mai noua decat cea de pe E71. Interfata de utilizare este cea obisnuita pentru Symbian. Meniurile sunt bine structurate si intuitive. Procesorul este puternic, ruland la 600 MHz. Memoria RAM este si ea suficienta, 128 MB. Interfata si aplicatiile se misca foarte bine, fara blocari.
     Ecranul de asteptare iti arata o multime de informatii. Poti sa vezi ora, data, nivelul de incarcare al bateriei, nivelul semnalului. Poti sa vezi si daca ai mesaje sau apeluri nepreluate. Poti sa adaugi shortcut-uri catre aplicatii sau site-uri web.Ecranul TFT al lui E72 nu este foarte mare, este acelasi folosit de E71 si E63. Are diagonala de 2,36 inch si ofera o rezolutie de 320 x 240 pixeli. Contrastul si culorile sunt foarte bune, iar lizibilitatea este excelenta chiar si in lumina puternica.
      Trebuie sa vorbim despre tastatura, pentru ca prezinta multe imbunatatiri fata de E71. Butonul de spatiu a fost micsorat, ceea ce a creat loc pentru inca doua butoane. Unul dintre ele permite activarea si dezactivarea Bluetooth-ului cu o singura atingere. Toate tastele sunt placute la atingere si usor de utilizat. Te vei obisnui repede cu asezarea lor, chiar daca nu ai mai folosit tastaturi QWERTY. Cred ca cea mai mare realizare este butonul optic de navigare, este mult mai rapid decat niste taste directionale.Functiile de mesagerie sunt foarte importante pentru cineva care cumpara un E72. Telefonul stie sa lucreze cu SMS, MMS si email. Tastatura QWERTY ajuta la scrierea rapida a textului. Clientul de email este foarte reusit. Stie sa faca automat setarile daca ai cont la un provider cunoscut, cum ar fi Yahoo, Gmail, Ovi Mail sau Windows Live. Suporta si serverele Exchange, fara sa mai instalezi aplicatii suplimentare. Poti sa-l configurezi si manual, pe baza protocoalelor POP3/ IMAP si SMTP.
     La fel ca toate telefoanele business noi de la Nokia, E71 are Mode Switcher. Aceasta functie iti permite sa creezi doua profiluri diferite pentru telefon, unul pentru serviciu, altul pentru timpul liber. Poti sa alternezi intre ele cu un singur buton. Fiecare profil poate avea propriile shortcut-uri, tonuri de apel etc.
Memoria de stocare a telefonului este de 250 MB. Cardul microSD de 4 GB a fost insa foarte util pentru a stoca poze, muzica si filme.
      Galeria de imagini este asemanatoare cu cea de pe telefoanele Nokia din seria N si arata excelent. Derularea si zoom-ul pozelor se fac rapid. Efectele de tranzitie intre poze sunt reusite.
     Playerul de muzica este bine pus la punct, avand o interfata bogata in functii. Suporta majoritatea formatelor de fisiere, precum si playlist-uri. Sortarea melodiilor se poate face dupa artist, album, gen, compozitor. Poti chiar sa cauti o melodie dupa numele ei sau al artistului. Egalizatorul are opt benzi si cinci moduri presetate. Jack-ul audio de 3,5 mm iti permite sa conectezi castile tale, daca nu esti multumit de cele standard. Calitatea audio este buna, telefonul poate inlocui cu succes un player MP3 din clasa medie.
     Playerul video este acelasi Real Player, care nu a mai venit cu noutati de multi ani. Suporta fisierele 3GP si MP4, insa nu si codec-urile DivX si Xvid. Intrucat ecranul este pozitionat pe orizontala, playerul functioneaza doar in mod landscape. Ecranul este suficient pentru clipuri scurte, insa nu cred ca rezisti sa te uiti la un film intreg.
     Radioul FM este stereo si are RDS. Aplicatia poate scana si memora automat pana la 50 de posturi din zona in care te afli. Reda posturile radio si in difuzorul telefonului, dar trebuie sa pastrezi castile conectate, pentru ca au rolul de antena.
     Camera foto are 5 megepixeli, autofocus si flash LED. Rezolutia maxima a fotografiilor este de 2.592 x 1.944 pixeli. Interfata ofera setari numeroase. Flash-ul poate fi setat pe unul dintre modurile automat, reducere ochi rosii si oprit. Functia de geotagging lipseste, desi E72 are GPS. Calitatea imaginii este excelenta, camera lui E72 face printre cele mai frumoase fotografii dintre telefoanele cu camere de 5 megapixeli. Contrastul, culorile si luminozitatea sunt foarte bune. Nivelul de detalii este foarte bun, iar zgomotul de imagine este insesizabil. Inregistrarea video se face la rezolutei VGA (640 x 480 pixeli), insa cu doar 15 fps.
     Nokia E72 este un telefon bun pentru cei care vor sa stea tot timpul conectati la Internet. Ai la dispozitie atat WiFi, cat si HSPA  cu 10,2 Mbps download si 2 Mbps upload.QuickOffice-ul nu lipseste, asa ca poti sa citesti documentele Microsoft Office. Ofera nu doar posibilitatea de a vizualiza documentele, ci si de a le edita. Nu mai este nevoie sa platesti o licenta separata pentru editare. Este compatibil chiar si cu fisierele Office 2007. Pot fi citite si PDF-urile.
     Concluzie:
     Nokia E72 este telefonul ideal pentru orice om de afaceri. Cu ajutorul lui iti poti planifica timpul, poti citi email-urile si poti naviga pe Internet.

Niciun comentariu: