Nokia N900


     Nokia N900 are un procesor puternic, accelerator grafic si tastatura slide QWERTY. Din pacate, nu se poate lauda ca fiind cel mai bine dotat telefon al momentului. HTC HD2 si Google Nexus One il depasesc din multe puncte de vedere. Ramane sa vedem daca Maemo 5 este atat de atractiv incat sa ma faca sa uit de hardware-ul ceva mai slab decat al celor doua noi telefoane pe care le-am mentionat.
     Nokia N900 foloseste un sistem de operare mai rar intalnit, Maemo 5. Interfata de utilizare functioneaza doar in modul peisaj. Ecranul de asteptare suporta widget-uri, fiind structurat in patru tab-uri. Fiecare tab poate avea propriile widget-uri. Meniul este foarte bine gandit. Mi-a fost usor sa gasesc diferitele optiuni si setari, chiar daca e primul telefon cu Maemo pe care il folosesc. Maemo 5 este mult mai bun pentru multitasking decat Symbian S60. Nemultumirea mea cu Symbian-ul este ca atunci cand nu mai are memorie RAM, incepe sa inchida aleator din aplicatii. Iar situatia asta se intampla destul de des, astfel incat nu poti sa tii mai mult de doua - trei aplicatii pornite simultan. Maemo 5 se comporta cu totul diferit, am putut sa am aproximativ zece aplicatii deschise simultan, fara vreo diminuare a performantei.
     Ecranul lui N900 este aproape perfect. Ofera o rezolutie de 480 x 800 de pixeli si 16 milioane de culori. Calitatea imaginii este foarte buna, contrastul este mare, iar culorile sunt vii. Se vede foarte bine chiar si in lumina soarelui, un lucru demn de toata lauda. Precizia la atingere este mai buna decat la Nokia 5800 XpressMusic si la fel de buna ca la Nokia N97. Mi-ar fi placut ca ecranul sa fie totusi mai mare, undeva spre 4 inch.
     Tastatura este si ea perfecta. Tastele sunt dispuse pe trei randuri, iar distanta dintre ele este suficienta. Mesajele se scriu foarte rapid dupa cateva ore de acomodare. Atat Maemo 5, cat si tastatura, sunt optimizate pentru combinatiile de taste cu care esti obisnuit pe calculator. Prin urmare, exista functia de copy & paste! Functioneaza combinatii de tipul CTRL+C, CTRL+V sau CTRL+Z.
     Nokia N900 detine un spatiu generos de stocare. Cei 32 GB reprezinta foarte mult pentru un telefon mobil, as indrazni sa spun chiar suficient pentru orice utilizator. Daca vrei totusi mai mult, poti sa ii adaugi si un card microSD. N900 nu este totusi un telefon multimedia, ci mai mult pentru Internet. De aceea, galeria de imagini nu este la fel de reusita ca pe iPhone sau pe HTC-urile cu TouchFLO 3D. Ecranul mare face insa pozele sa se vada bine, iar zoom-ul se face rapid.Playerul de muzica nu exceleaza nici el. La fel ca si galeria de imagini, ofera doar strictul necesar pentru o astfel de aplicatie. Melodiile pot fi sortate dupa artist, album, gen si cautate prin tastarea treptata a unei parti din numele lor. Playerul poate rula si in fundal, unde ai posibilitatea de a-l controla cu ajutorul widget-ului dedicat. Calitatea audio este buna.
     Transmitatorul FM iti ofera posibilitatea sa imparti muzica ta cu prietenii. Cea mai utila intrebuintare este totusi pentru masina. Astfel, poti sa asculti muzica din telefon prin intermediul radioului de masina, fara sa mai folosesti cabluri. Distanta de emisie este limitata la aproximativ 3 metri.
     Chiar daca are transmitator FM, N900 nu are un radio FM. Nu stiu daca hardware-ul este prezent in telefon, dar inca nu e gata aplicatia, sau Nokia a considerat pur si simplu ca radioul poate fi exclus. Sper sa fie prima varianta si sa vedem un update de software care implementeaza si radioul.Playerul video are codec-urile DivX si Xvid. Este o premiera pentru Nokia, care pe Symbian nu suporta decat 3GP si MP4. Standul de birou e foarte util daca vrei sa te uiti la un film mai lung. Difuzoarele stereo se aud bine, insa trebuie sa stai foarte aproape pentru ca efectul de stereo sa fie sesizabil. Filmele merg doar in modul landscape, iar rularea este fluenta. Ecranul mare este foarte potrivit pentru a te uita la filme.
     Camera foto are 5 megapixeli si flash dublu LED. Lentilele camerei sunt Carl Zeiss. Rezolutia maxima este de 2.576 x 1.936 pixeli. Interfata de utilizare este simpla, doar cu functiile strict necesare. Ai acces la setari precum balansul de alb, sensibilitatea ISO, mod macro, fotografii portret. Calitatea imaginii este buna, culorile sunt vii, insa exista ceva cam mult zgomot. Inregistrarea video se face la rezolutie WVGA, adica 848 x 480 pixeli. Este a doua rezolutie ca numar de pixeli dupa Omnia HD. Captura se face la 24 fps. Din pacate, filmele rezultate nu au o calitate foarte buna.
     Nokia N900 se vrea un telefon de Internet, deci nu putea sa-i lipseasca vreo caracteristica de conectivitate. Are atat WiFi, cat si HSPA (10 Mbps download, 2 Mbps upload).
     Conectarea la calculator sau la un alt dispozitiv se poate face prin microUSB, Bluetooth 2.1 cu A2DP, precum si prin infrarosu. Alegerea de a-i pune port infrarosu m-a surprins, putine dispozitive de astazi mai au asa ceva.N900 are unul dintre cele mai avansate browsere web de mobil. Este un browser bazat pe engine-ul Mozilla, iar experienta de navigare este aproape la fel ca pe un calculator. Flash-ul este suportat, paginile se incarca rapid si sunt randate corect. Zoom se poate face fie prin dublu click pe ecran, fie prin rotirea degetului sub forma de cerc. Browserul este mult peste cel de pe Symbian, deci cred ca Maemo va deveni platforma preferata a celor care vor sa cumpere un telefon Nokia pentru Internet.
     N900 are GPS, aplicatia implicita de navigare fiind Ovi Maps. Ecranul mare face ca N900 sa inlocuiasca un GPS de masina cu succes, mai ales ca exista si un car kit (ca accesoriu separat), cu ajutorul caruia il poti aseza intr-o pozitie fixa. Va trebui sa platesti licenta de navigare vocala pentru Ovi Maps. Nu cred ca se gasesc deocamdata multe aplicatii gratuite de navigare, dar developerii isi vor face treaba in lunile urmatoare.
Concluzie: Nokia a reusit sa creeze un dispozitiv excelent pentru Internet. N900 are viitorul in fata, sunt convins ca platforma Maemo va beneficia de atentia programatorilor anul acesta. Singurul dezavantaj notabil este greutatea sa, trebuie sa fii pregatit sa umbli cu 181 de grame in fiecare zi dupa tine.

Un comentariu:

Anonim spunea...

are 65k de culori nu 16 mil documenteaza-te mai bine alta data