TV-ul perfect


De obicei in fiecare zi dupa o zi grea de munca multi dintre noi ne asezam comod in fotoliu si deschidem televizorul. Acesta este un mod foarte rapid de relaxare si foarte multi dintre noi facem acest lucru. Acest prieten este foarte credincios şi ne umează tăcut, dar constant, de-a lungul întregii noastre vieţi: în zilele de vacanţă, în momentele mai dificile, în noul cămin. Prietenia lui era cateodata ameninţată de cea a internetului dar acesta situatie nu va mai dura mult pentru ca tot mai multe smart TV-uri isi fac aparitia pe piata asa ca televizorul rămâne acelaşi tovarăş iubit şi respectat chiar daca sunt unii oameni care sustin ca este un mod de ati pierde timpul, insa acum depinde si de fiecare persoana cum si cat il foloseste.

Pe parcursul timpului televizorul a evoluat insa niciodata cu ritmul din zilele noastre. Poti deja sa iti agati televizorul pe perete, sa il montezi pe tavan sau mai mult, ti-l poti pune in locul trofeului pe un panou. Cei mai mari jucatori pe piata televizoarelor sunt Plasmele, LCD-urile si LED-urile.

Daca as fi pus in situatia de a alege astazi as opta pentru un LCD sau LED, plasmele iesind din start din calcul pentru ca sunt grele si fragile, consuma mult mai mult curent fata de celelalte, dupa un anumit numar de ore de functionare luminozitatea ecranului se pierde odata cu trecerea timpului. Asa ca imi mai ramane de ales intre televizoare LED si televizoare LCD.
S-ar putea să vă întrebaţi care este diferenţa între un televizor LED şi un televizor LCD. Spre nelămurirea multora, ambele utilizează ecrane LCD – numele diferite se referă la modurile diferite în care lumina este utilizată pentru a genera imaginea.

LCD TV-urile folosesc ecrane cu cristale lichide si tehnologia TFT (thin-film transistors). Se foloseste o matrice de TFT-uri pentru a alimenta celulele cu cristale lichide echivalente fiecarui pixel de pe ecran. Pentru simplificarea logicii, fiecare pixel este adresat in functie de linia si coloana pe care se afla si nu individual. Intregul ansamblu este iluminat de o lumina de fundal, in cele mai multe cazuri o lampa fluorescenta. Prin activarea curentului electric prin matricea TFT, cristalele lichide isi schimba forma si permit trecerea doar a unui anumit spectru din lumina alba de fundal, creand astfel culorile vizibile utilizatorului final.

LED TV-urile sunt de fapt niste televizoare LCD care nu mai folosesc tuburile de iluminare fluorescente si care au adoptat tehnica iluminarii panoului LCD cu LED-uri albe sau colorate. LED-urile asigura o iluminare uniforma pe toata suprafata ecranului, consuma ceva mai putina energie electrica si intensitatea iluminarii nu scade in timp asa cum se intampla dupa 2-3 ani de functionare cu sursele de lumina ale LCD-urilor din primele generatii. Termenul de televizor "ecologic" folosit in multe reclame are legatura cu consumul mai scazut de curent electric (cu pana la 40% mai mic decat LCD si cu pana la 50% mai mic decat plasmele) si cu faptul ca noile surse de iluminare nu contin mercur, asa cum era cazul tuburilor fluorescente folosite la LCD-urile clasice.
In plus, televizoarele LED sunt foarte subtiri si din acest motiv lumea crede ca sunt ceva cu totul nou. Ca si in cazul vechilor LCD-uri, imaginea se formeaza prin blocarea sau permiterea trecerii luminii proiectate din spatele ecranului. Aceasta lumina trece apoi printr-un panou colorat si unul sau mai multe filtre de polarizare. Mai multe detalii tehnice gasiti in articolul dedicat functionarii televizoarelor LCD.

Există două tipuri de iluminare cu LED-uri - Iluminare din spate cu LED-uri şi Edge LED:

  • Iluminarea din spate cu LED-uri este poziţionată în spatele ecranului, intensitatea fiecărui grup de lumini putând fi diminuată local. Aceasta ajută ecranul LCD să furnizeze culori mai profunde, un contrast mai ridicat şi o gamă mai largă de nuanţe în partea întunecată a spectrului, foarte importantă.
  • Edge LED amplasează LED-uri albe pe marginile ecranului, ceea ce deschide calea pentru ecrane cu o grosime de sub 1 cm, iar lumina este distribuită uniform pe ecran utilizând plăci de ghidare a luminii.
Acestea fiind spuse eu as alege un televizor LED, iar un model care mi-a atras atentia recent este Slim LED Smart TV SAMSUNG UE32ES5500. Din ce cauza? Iata criteriile care au stat la baza alegerii mele si care diferentiaza in acelasi timp un TV LED fata de un LCD:
  •  Calitatea imaginii si contrastul foarte bun. Calitatea imaginii este mult imbunatatita datorita cresterii gamei de culori. Utilizarea diodelor cu emitere de lumina, o sursa de lumina in locul lampelor traditionale ofera o rata de contrast mai mare deoarece LED produce un negru mai intens si un alb mai intens, aceast lucru fiind cheia pentru a ajunge la imagini de calitate pe ecran. Doar trebuie si ochii mei incantati, sa straluceasca ca doua stele atunci cand vizionez un film pe ecranul Full HD de 80 cm al acestui model Samsung.
  • Durata de viata mai mare, viteza foarte mica de raspuns.
  •  Mediul inconjurator. Toata lumea incepe sa acorde din ce in ce mai multa atentie naturii, chiar daca este o moda sau nu este un lucru foarte bun. Asa ca sper ca voi salva si eu cativa copaci datorita tehnologiei LED care consuma mai putina electricitate decat televizoarele curente, ceea ce face sa economisesc si la factura de energie. Acest model consuma doar 39 W in functiune si doar 0,3 W in standby.
  • Unghi mai bun de vizibilitate. Sunt zile cand ne strangem mai multi prieteni la mine pentru a vedea un meci, anumite inregistrari ale unor evenimente sau pur si simplu pentru a sta de vorba asa ca unghiul de vizibilitate cat mai mare este foarte important.
  • Modele mai subtiri. Atunci cand ai un TV subtire, cu un design reusit parca iti imi face mai multa placere sa stau in fata acestuia. Din moment ce nu este necesara o sursa de lumina conventionala, televizoarele LED pot fi ultrasubtiri ceea ce va duce la crearea unui model mai subtire, mai frumos si mai atractiv.
          Dar asta nu este totul, acest model TV Samsung pe care il puteti gasi in magazinul online altex.ro isi completeaza arsenalul cu urmatoarele: Mega Contrast, sistem audio  Dolby Digital Plus, Dolby Pulse si
Mod surround SRS TheaterSound HD. Fiind un smart TV ai acces la Internet prin Wi-Fi direct, dispune de browser web, Skype, Anynet+, Samsung Apps, Social TV, Search All, Smart Hub. 
          Pe partea de conectori are tot ceea ce-i trebuie: 3 x HDMI, 2 x USB, Intrare componenta (Y/Pb/Pr), Intrare compozit (AV), Iesire audio digitala (optica), Intrare PC (via HDMI), Slot CI, Conector Scart, Ethernet (LAN). In plus pretul este imbatabil, 2000 lei, un pret pentru care Altex iti ofera garantie, in cazul in care gasesti in alta parte acest produs cu un pret mai mic primesti 2x diferenta.

Niciun comentariu: