Procesoare vs. neuroni


            Ultimele decenii în evoluţia societăţii au cunoscut, fără îndoială, mutaţii considerabile calitative şi cantitative rod al unor spectaculoase evoluţii în ramurile de ştiinţă tradiţionale dar şi ca urmare a apariţiei unor domenii noi care s-au impus în mod firesc prin rezultatele de excepţie care le-au jalonat evoluţia. Am asistat în ultimii ani la o generalizare a automatizării proceselor de producţie urmare firească a integrării roboţilor industriali în procesele de fabricaţie, a apariţiei celulelor flexibile de producţie, utilizării roboţilor autonomi cu capacităţi senzoriale sporite, a înlocuirii aproape complete a omului în anumite procese tehnologice ce necesitau efort fizic mare sau condiţii periculoase de muncă şi a dezvoltării inteligenţei artificiale ca premiză teoretică dar şi asociată cu un puternic suport tehnologic.

            Una dintre cele mai importante invenţii ale secolului al XX-lea, computerul, a adus beneficii imense omenirii, permiţând eficientizarea multor sarcini. Dacă în secolul trecut computerul facilita îndeplinirea deciziilor luate de oameni, în zilele noastre el are din ce în ce mai des sarcina de a lua decizii în locul nostru, preluând uşor-uşor controlul în tot mai multe aspecte ale vieţii noastre, procesoare din ce in ce mai puternice, recorduri dupa recorduri, ultimul fiind o frecvanta de 8,4 Ghz, a fost creat în premieră un cip experimental care imită modul în care creierul procesează informaţia. Aşa-numitele „cipuri cognitive” ar putea pune bazele unei nou generaţii de computere, folosind o combinaţie între informatică, neuroştiinţă şi nanotehnologie.Va tine pasul creierul uman cu progresul in acest domeniu?

            Acum oamenii de ştiinţă urmează să treacă la următorul pas construind un computer care, pe lânga analizarea simultană a mai multor informaţii complexe, va fi capabil să redea interacţiunile cu mediul, învăţând din ceea ce se întâmplă în jurul lui. Pe măsură ce senzorii vor deveni omniprezenţi, algoritmii necesari prelucrării datelor generate de aceştia vor controla tot mai multe aspecte ale vieţii de zi cu zi.

            Dacă în majoritatea scrierilor science-fiction era în care computerele preluau controlul prezenta consecinţe neplăcute pentru omenire, în realitate aceşti algoritmi par să aducă o mai mare eficienţă, un consum mai mic de resurse şi o îmbunătăţire a calităţii vieţii. Totuşi, integrarea acestora în viaţa noastră trebuie conştientizată, ţinându-se cont de semnalele de alarmă oferite de prăbuşirea neaşteptată de pe Wall Street şi de situaţia piloţilor de avioane, unde progresul tehnologic a făcut ca pilotul automat să fie atât de folosit, încât piloţii şi-au pierdut îndemânarea.

            Fără să ne dăm seama, algoritmii controlează o mare parte a vieţii noastre de zi cu zi. De la cel folosit de motoarele de căutare pentru a ne oferi cele mai relevante rezultate sau de reţelele sociale pentru a ne arăta ultimele activităţi ale prietenilor noştri, până la algoritmii utilizaţi de dispozitivele GPS pentru a alege cea mai scurtă rută sau de retaileri pentru a anticipa ce produse vor fi cerute, algoritmii software ajung să domine din ce în ce mai multe domenii.

           Cand calculatorul se poticneste, conexiunea la internet pica, vazduhul miroase ucigator a gaze de esapament, iar ziarele sunt pline de stiri si articole despre ravagiile cancerului, visam cu totii la o lume mai curata, mai linistita, mai sanatoasa, in care bolile sa fie mai usor de invins, orice informatie sa fie usor de accesat, iar tehnologia sa fie prietenoasa si cu noi, si cu mediul. Orice inventie incepe cu un vis si, in cele din urma, dupa ani, decenii sau secole, visul poate deveni realitate. In cazul catorva dintre cele mai indraznete astfel de vise, inceputul a fost facut.

          Va mai amintiti de secventa din Matrix in care Trinity invata pe loc cum sa piloteze un elicopter? Se pare ca nu mai e mult pana cand vom putea sa facem acest lucru si in viata reala. Nu mai avem mult pana cand vom putea introduce un card de memorie in cap si sa invatam instantaneu informatiile de pe acesta sau miniprocesoare care sa vina in ajutor neuronilor umani sau... sa le tina locul acolo unde lipsesc... J

          Articol scris pentru SuperBlog2011.

Niciun comentariu: