Superblog 2010: etapa nr 1

Sponsor: ASUS
Nume proba: Epoca 3D
Enunt proba:
Cu totii ne jucam sau ne-am jucat jocuri 3D. Dar cati dintre noi ne-am jucat cu adevarat in trei dimensiuni? Asteptarea s-a incheiat, scuzele nu isi mai au rostul. Fie ca e vorba de laptopuri sau PC-uri, prin intermediul monitoarelor 3D, ASUS iti pune in mana arsenalul necesar. Dezlantuie un univers de posibilitati multimedia si de gaming cu solutiile ASUS. Scrie un post in care descrii produsele care te aduc in noua dimensiune si modul in care le-ai folosi pentru a beneficia de ele la maximum.
..................................................................................................................


                             ASUS VG236H 3D MONITOR


     3D, 3D, 3D… o denumire pe care am auzit-o de la mai toti producatorii de hardware in ultimul timp, si de ce nu daca asta e “trend-ul” in ultima vreme. 3D-ul este in fapt o tehnologie, sau mai exact o idee destul de veche, ce abia de curand a capatat o noua forma prin implementarea celor de la NVIDIA. Mai exact discutam despre stereoscopie, un mod de a pacali ochiul uman in observarea unor imagini similare de catre fiecare ochi in parte si suprapunearea lor cu un mic decalaj pentru a oferi adancime campului vizual. Pentru acest lucru este nevoie desigur de o pereche de ochelari.
     Daca sunteti la curent cu ce a scos pe piata pana acum producatorul de placi grafice, atunci veti sti despre ce vorbesc, pentru cei care nu au tras indeaproape cu urechea la ultimele noutati am sa va explic mai pe scurt.
     3D Vision este reprezentata de o pereche de ochelari activi, un senzor infrarosu ce se conecteaza la PC prin intermediul unui port USB si desigur o placa grafica cat mai performanta marca NVIDIA. Un ultim element la fel de important si imperativ necesar este un monitor ce poate functiona la o frecventa de 120Hz. Exact dublu fata de restul modelelor de pe piata. Acest lucru se datoreaza faptului ca ochelarii 3D functioneaza la o frecventa de 60 de Hz pentru fiecare lentila in parte fiecarui ochi fiind-ui redata o imagine fluenta cu 60 de cadre pe secunda. Stiu la ce va ganditi acum, avem nevoie de o placa grafica destul de performanta pentru a reda in mod constant la o rezolutie ridicata un numar de 120 de cadre pe secunda in jocuri. Corect! Aici intervine seria GTX400, recent lansata care se va ocupa de aceasta problema. In ceea ce priveste continutul multimedia, legat de filme acestea sunt destul de putine insa in continua crestere, dealtfel producatorul a creat si un player ce permite rularea anumitor formate in mod stereoscopic, convertind astfel un film 2D intr-unul 3D. Jocurile stau ceva mai bine la capitolul disponibilitate. In prezent exista peste 450 de titluri perfect compatibile cu tehnologia 3D iar cele se lanseaza pe piata in timp ce voi cititi acest articol sunt de asemenea 100% compatibile cu 3D Vision.

     Prima implementare in cazul monitorului compatibil cu aceasta tehnologie a fost cea de la Samsung, modelul 2233RZ fiind cel care a avut parte de cea mai buna promovare de pana acum. Diagonala acestuia era insa de 22 inci iar rezolutia de 1650×1080 pixeli, destul de mica pentru puterea de procesare actuala a placilor grafice si bineinteles pentru cerintele utilizatorilor mai exigenti.

     ASUS a venit de curand pe piata cu un model de 23.6 toli perfecta pentru formatul 16:9 si rezolutia de 1920×1080. Diferentele intre acesta si modelele competitorilor nu se opres insa aici. Modelul de la ASUS detine un panou semnificativ mai calitativ din punct de vedere al culorilor si contrastului si de asemenea este unul de tip glossy. Carcasa acestuia este gandita pentru a oferi eleganta unui birou dar si o comoditate in utilizarea acestuia prin posibilitatea reglarii pe verticala pentru a obtine un unghi de vizibilitate cat mai corect. Cei care au vazut de exemplu modelul Samsung 2233RZ stiu ca acesta  avea o pozitie destul de joasa pentru multe din birourile noastre privirea nefiind perpendiculara pe imaginea acestuia.
     Acest articol participa la concursul Superblog 2010.

Niciun comentariu: