Castelul Bran (Castelul Dracula)
Istoric
Prima atestare documentara a Castelului Bran este scrisoarea din anul 1377 semnata de catre regele ungar Ludovic I D'Anjou, din care reiese ca acesta acorda locuitorilor Brasovului cateva privilegii.
La sfarsitul secolului al XIV-lea, regele Sigismund cedeaza Cetatea Bran domnitorului Mircea Cel Batran. Domeniul regal a fost cedat aristocratiei ungare, iar fortareata a fost incredintata boierilor loiali. Peste cativa ani, regele Ungariei s-a intors la fortareata, aceasta fiind subordonata ulterior autoritatilor din comitetul Szekelers.
Fortareata a avut un rol important in protejarea regelui ungar de otomani si de invazia tatarilor ce veneau din Tara Romaneasca prin culoarul Rucar-Bran. Acesta a fost si motivul pentru care locuitorii Brasovului au construit castelul pe munca si cheltuiala lor.
Iancu de Hunedoara a fortificat granitele Transilvaniei precum si turnurile castelului Bran. El s-a asigurat de respectarea drepturilor taranilor de catre boierii care conduceau fortareata. Cu toate acestea, disputele intre negustori si boieri erau destul de frecvente.
In 1498 fortareata a trecut sub dominatia negustorilor si in principiu a fost folosita ca loc de negot. E important de retinut ca in acele timpuri responsabil era un judecator numit Judele Brasovului. Responsabile de apararea castelului erau doua garzi si 10 - 20 arcasi si balisteri.
Boierii erau autorizati sa colecteze taxe de la vizitatori si tarani. Fortareata avea un extra-venit din vanzari de branza, lapte, carne de oaie si din prelucrarea lemnului. Deseori taranii au luptat impotriva aristocratiei. In 1514 au refuzat sa lupte impotriva lui Gheorghe Doja.
Castelul Bran este acum proprietatea statului roman si apartine Brasovului. Ungaria nu mai detine Transilvania. Istoria s-a schimbat, dar ar trebui sa ne amintim ca in secolul al XVIII-lea fortareata a fost locuita de garzile austriece. In 1836 Bran a devenit granita oficiala si fortareata defensiva nu a mai avut prioritate. In 1920 primaria orasului Brasov a donat castelul Reginei Maria a Romaniei, care a trait acolo cu familia regala pina in 1947. Din 1947 castelul a fost deschis ca muzeu.
Arhitectura
Construirea Castelului Bran a inceput undeva in anul 1378. Constructorii au reusit cumva sa combine lemnul cu piatra adusa din Magura Branului.
Castelul avea un scop protector, dar si comercial. In partea de sud erau doua ziduri construite din piatra si caramida.
La timpul respectiv fortareata era formata din zidurile exterioare, din turnul fortificat, din turnul circular si din turnul portii.
De-a lungul secolelor, au avut loc mai multe schimbari in arhitectura castelului. In secolul al XVI-lea hartia ceruita de la ferestre a fost inlocuita cu geamuri, iar sindrilele de pe acoperis cu tigla. Multe din aceste schimbari si renovari au fost facute de printul Gabriel Bethlen. El a mai adaugat un turn rectangular, unul patrat cu doua niveluri si poarta actuala. Vechiul turn de veghe, datat din 1622, arata stilul arhitectural romanesc. La primul nivel era un vestibul, o sufragerie mare, o bucatarie, iar sub scari era o mica incapere in care era depozitat praful de pusca. Al doilea nivel avea in componenta un vestibul, o camaruta cu o usa spre noul turn, o camera cu o mica grinda, inca o camaruta si un culoar din lemn (cu iesire spre gradina).
Multe legende sunt legate de Castelul Bran. Se spune ca acest castel a apartinut Contelui Dracula (Vlad Tepes), dar nu exista nici o dovada in acest sens. Vlad Tepes a locuit doar pentru un timp foarte scurt in castel si numai in calitate de oaspete. Cu adevarat real este faptul ca acest castel se potriveste perfect in povestea gotica, aducand o multime de turisti de departe.
Castelul Dracula - Legenda
In 1897 Bram Stoker a scris o povestire terifianta despre Contele Dracula. Un secol dupa, inca sunt oameni care cred in ea. Chiar si cercetatorii inceaca sa afle adevarul despre Dracula. Toti incearca sa elucideze misterul: a fost sau nu un vampir in Transilvania?
Cate dintre aceste povesti extraordinare sunt legende si care adevarate?
Iata legenda despre Dracula:
Povestea lui Stoker este bazata pe viata lui Vlad Tepes (1431 - 1476), un conducator venerat de romani pentru ca a tinut piept Imperiului Otoman. Cunoscut ca unul dintre cei mai cranceni dusmani ai turcilor, Vlad a inceput organizarea statului si impunerea legii prin aplicarea pedepsei cu moartea si prin tragerea in teapa a tuturor celor ce erau considerati inamici: hotii, preotii vicleni, cersetorii, tradatorii, uzurpatorii saxoni. De fapt el s-a luptat cu oricine incerca sa-l inlocuiasca pe el sau pe fratele sau vitreg. Istoricii l-au poreclit Vlad Tepes, in timp ce oamenii spun ca era Contele Dracula deoarece obisnuia sa se semneze cu numele tatalui sau, Dracul. Castelul Dracula a fost construit la marginea trecatorii Bran, iar in zilele de azi reprezita o momeala pentru oaspetii de pretutindeni ce vor sa ia parte la legenda Contelui Dracula.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu