Asus Eee PC 1008HA--BLU035S


Este greu sa spui ceva despre 1008HA fara a te referi la aspectul sau. Cu un design care aminteste mai mult de MacBook Air, decat de deja banalul netbook, Eee PC 1008HA a  castigat cu siguranta inimile multor utilizatori.
Atat la exterior, cat si la interior avem de-a face cu linii foarte simple si elegante, neintrerupte de prea multe forme. Exteriorul este extrem de fluid datorita mascarii tuturor porturilor sub o serie de usite. Daca tot am amintit ultraportabilul Apple atunci ar trebui sa precizez si faptul ca, spre deosebire de Apple, Asus a reusit sa inghesuie o serie completa de conectori. Astfel avem de-a face cu doua porturi USB, un port Ethernet, mufe jack pentru microfon si casti, un cititor de carduri, si chiar o iesire Mini-VGA. Asus merge chiar un pic mai departe si include si un adaptor Mini-VGA la VGA. Adaptorul este ascuns in partea inferioara a netbookului si poate fi scos la nevoie.
Daca designul este cu adevarat deosebit si impune noi standarde in lumea netbookurilor, din punct de vedere hardware Asus nu aduce nimic nou fata de alte branduri. Seahell este dotat cu un procesor Intel Atom, omniprezent in lumea acestui tip de dispozitive, 1GB de memorie RAM, HDD de 250GB si un display de 10 inci. La capitolul conectivitate suntem intampinati de un pachet de dotari bun (Ethernet, WiFi b/g/n, Bluetooth), dar, din pacate, modemul 3G lipseste.
Un aspect extrem de important pentru oricine doreste sa achizitioneze un netbook este durata de viata a bateriei. In cazul lui Seashell acest aspect devine chiar mai important decat de obicei. Daca mai sus asemanam netbookul Asus cu MacBook Air din punctul de vedere al designului, si il laudam pentru ca nu a preluat obiceiurile proaste ale acestuia cand vine vorba de conectori, comparatia poate continua si pe alte planuri, de data aceasta negative. Asus a decis ca bateria din 1008HA sa fie nedemotabila, ceea ce inseamna ca nu putem cara dupa noi o baterie de rezerva pentru momentele cand avem nevoie sa mai castigam ceva timp, iar asta nu e tot. Dupa cum stie toata lumea capacitatea unei baterii scade in timp, asa ca peste un an sau doi s-ar putea sa ne trezim cu un netbook foarte "indragostit" de prize.
In cadrul testelor durata de viata a bateriei a atins o valoare de aproape patru ore jumatate pentru un scenariu tipic de folosire, care implica navigarea pe Internet prin WiFi, scazand pana la putin peste trei ore in cazul vizionarii continuue a unui film.
Putem deja sa uitam de tastaturile incomode si designul banal, ce caracterizau asa de bine primele serii de netbookuri, si sa ne bucuram de o usurinta in utilizare deosebita