Acer Aspire One 751


Despre Acer Aspire One 751 nu-s multe de spus, e o bijuterie, finisajele sunt de buna calitate, plasticul foarte ok, pare mai business asa decat ne-au obisnuit netbook-urile pana acum. Chestii putin deranjante: 1. bateria de 6 celule cu care a fost dotat modelul pe care l-am testat eu iese in afara si e putin inestetic la prima vedere, dar cand te gandesti ca tine 8 ore nu-ti mai pasa… 2. Capacul si rama din jurul lcd-ului sunt glossy si destul de incarcate electrostatic (cel putin la inceput), astfel ca e greu sa le tii fara amprente si praf, nu prea inteleg de ce se incapataneaza producatorii sa le faca glossy ca arata bine doar pana il folosesti…  
Tastatura:
Este o tastatura de laptop de 15.4 (sau foarte aproape), foarte bine asezata, tastele sunt foarte placute la atingere. Se cunoaste ca s-au chinuit putin s-o bage in carcasa, spatiul de pe margini este aproape inexistent iar tastele sunt foarte apropiate intre ele. Am crezut ca apropierea tastelor o sa creeze probleme insa butoanele sunt destul de mari ca sa nu nimeresti alaturi. Daca e sa fiu carcotas as putea spune ca se mai putea lucra putin la sageti, care sunt cat jumatate de tasta normala. Per total insa e foarte buna, vizibil mai buna ca la netbook-urile mai mici. 
Touchpad-ul:
Acer a facut o treaba foarte buna aici. Touchpadul este destul de generos, butonul situat dedesubt este foare ok, iar multitouch-ul e o chestie foarte misto. Cele trei moduri ale lui sunt: Circular-motion scrolling, Pinch-action zoom si Page flip. Daca scrolul circular e genial si usureaza incredibil navigarea pe web, pinch-zoom-ul e simpatic insa nu il folosesti chiar toata ziua, page flip-ul merge destul de greu, nu-mi iese din prima aproape niciodata si m-am lasat de meserie destul de rapid. Ori nu-l folosesti ori te antrenezi putin. Oricum, scrolul circular face toti banii. 
Display-ul:
Inainte sa-l deschid recunosc ca m-am gandit ca o sa fie greu, rezolutia aia pe un display atat de mic (vorba vine) nu poate rezulta decat un dotpitch mic. Insa n-au fost probleme, nu m-am uitat la setarile windowsului cu care vine, dar textele sunt perfect lizibile, iconitele la fel, nu m-a deranjat nimic la el. Displayul e foarte luminos si are unghiuri bune (chestia cu unghiurile care conteaza mai putin la un netbook). Alta chestie care tinde sa devina din ce in ce mai importanta: capacul se deschide destul de mult, astfel ca poti sa il dai pe spate destul de mult daca il tii in poala pe scaun.  
Wireless-ul:
S-a comportat excelent pe toata durata cat l-am avut eu pe mana, nu mi s-a deconectat niciodata, se conecteaza destul de repede cand vine din stand by, semnalul mi se pare mai bun ca la restul (probabil marimea antenei isi spune cuvantul). Mentionez ca atat wireless-ul cat si Bluetooth-ul au switch-uri astfel ca e foarte usor sa le pornesti/opresti. Desi pe cutie scrie ceva de 3G, e “subject to availability” si modelul testat de mine nu cred ca avea, desi soft s-a instalat pt 3G. M-am uitat pe sub baterie si n-am vazut nici macar unde ar trebui sa fie. Ma mai documentez. 
Performante:
Imi scapa motivul pentru care Acer a pus pe el un Atom Z520 de 1.3 GHz (1.22 ca sa fiu mai exact), care evident se misca mai greu ca unul de 1.6. Chiar daca are o rezolutie mare nu va ganditi acum ca o sa puteti lucra in photoshop pe el sau sa faceti mai stiu eu ce actiuni care necesita procesor. Din ce am testat eu, nu prea e in stare sa ruleze un .mkv cu rezolutia egala cu cea a monitorului (respectiv 720p). Avand in vedere insa ca nu cred ca-si ia cineva netbook sa vada filme HD si sa faca procesare video pe el, e ok. Ar fi fost mai bun insa un procesor de 1.6.