Viitorul in IT...


          Ma trezesc din cauza unui soc, incerc sa privesc in jur insa privirea imi este incetosata, vad foarte multe luminite, butoane, ecrane. Ma linistesc cateva minute si incerc sa ma ridic. Auuuuu!!! Tocmai am dat cu capul in ceva, spatiul este atat de mic, noroc ca nu sunt claustrofobic, privire mi se opreste la cel mai mare ecran din jurul meu, este un film, il pornesc, incredibil, se pare ca sunt niste persoane cunoscute... acum inteleg totul, imi amintesc cu lux de amanunte, nu pot crede ca a functionat, am fost trimis in viitor cu misiunea de a afla cum arata si ce pot face calculatoarele viitorului, daca au ajuns device-urile portabile sa inlocuiasca desktop-urile. Ar cam trebuii sa ma grabesc, in maxim 3 ore capsula de teleportare va pierde din energia necesara intoarcerii mele acasa.

        Cobor grabit, prima privire imi taie respiratia, peisajul foarte schimbat, cladiri incredibil de inalte dintr-un material asemanator sticlei. Merg putin si gasesc un fel de mall, trebuie sa gasesc ceva si asa si este, pornesc reportofonul...
        Se pare ca 2D-ul este istorie, ecranele pe care noi le folosim in prezent nu mai exista. Ochelari cu ajutorul carora ochii nostrii percepeau 3D-ul au fost eliminati. Ce bine, in primul rand erau cam incomozi iar in al doilea rand ne mai dau si niste dureri de cap. 3D-ul chiar se pare ca este un lucru banal, hologramele domina viitorul.
        Dispozitive intuitive, flexibile si extrem de interactive au inlocuit calculatoarele desktop greoaie si ecranele fixe. Acestea fi controlat prin gesturi care permit accesul rapid in fisierele dorite. S-a schimbat fundamental modul in care oamenii folosesc calculatorul la serviciu, in livingul de acasa, in salile de conferinta, in masini, interfata tridimensionala este controlata prin gesturi, folosind niste manusi speciale.

        Functia a influentat progresiv aspectul PC-urilor. O persoana mai in varsta, care probabil are nevoie nevoie de ajutor, poarta un PC in forma unui ceas de mana pe care-l poate folosi la reamintirea programarile la medic sau orarul administrarii medicamentelor. Un angajat tehnic are PC-ul in forma de ochelari, permitandu-i acestuia sa acceseze si sa vizualizeze informatia, prin intermediul unor monitoare integrate, si sa impartaseasca ceea ce vede cu colegii si supervizorii, cu ajutorul unei camere din ochelari. PC-urile din viitor sunt mai flexibile in orice sens, chiar si fizic. Pentru inceput, device-urile au ecrane ajustabile, pe care utilizatorii le pot mari, rula sau desfasura pentru a le deschide.

       Gratie tehnologiei hologramelor jocurile video nu mai arata ca acum - tu in fata ecranului, iar personajele jocului - dincolo de el. Personajele vor veni chiar in camera, sub forma de imagini tridimensionale. Si tot asa vor putea fi prezenti si toti prietenii la nunta, tot asa s-ar putea desfasura sedintele cu membrii filialelor din intreaga lume ale unei companii multinationale (va imaginati cum ar fi sa te certi in sedinta cu holograma lui cutare?).

       Raman surprins la fiecare pas, dar se pare ca am pierdut notiunea timpului, ar cam fi timpul sa plec, sau... sa raman aici, intotdeauna tehnologia a fost coltul meu de rai, insa nu pot sta departe de prietenii si familia mea si ma indrept grabit spre capsula.

        Se pare ca realitatea unor interfete interactive - precum cele vazute in filmele "Minority Report", "Avatar" si "Star Trek" - era o idee nerealista pentru multi, cu putine sanse de realizare dar se pare ca viitoarele calculatoare vor fi extrem de interactive, controlate de gesturi. Insa pana ma voi bucura de aceste minunatii tehnologice, va mai dura ceva timp iar desktop-ul meu are nevoie urgent de un monitor nou, si unul care sa-mi fie de ajutor si in pasiunea mea, si anume fotografia. Mi-a atras atentia monitorul Asus PA246Q gasit in magazinul online mediadot.ro .


       Acesta are un aspect serios cu linii simple, un echipament cu o constructie robusta si sanatoasa. Nu am cum sa nu remarc acea linie rosie de la baza lui, parca cei de la Asus au vrut sa il apropie de gama de gaming ROG. Odata ce te apuci sa citesti specificatiile tehnice ale modelului PA246Q, ramai poza: scala reală Quick Fit, unghiuri de vizibilitate mari de 178°, ajustare personalizabilă de culori și funcția multitasking Picture-in-Picture, care permite utilizatorilor să vizualize imagini și de la alte surse de semnal, în același timp, conectivitate fara batai de cap (DisplayPort, HDMI, DVI, D-sub, card reader 7-in-1 și două porturi USB 2.0).

       Iti pune la dispozitie multiple posibilitati de ajustare a pozitiei sale. Poate fi inclinat la 20 de grade, are o cursa de 10 cm pentru ajustarea inaltimii si poate fi rasucit cu +/- 60 de grade in jurul axei sale. De asemenea, ecranul poate fi rotit la 90 de grade in plan vertical, transformand-ul din format landscape in unul tip portrait. Faptul ca poate fi ajustat in functie de pozitia de lucru a fiecaruia, nu este deloc de neglijat.
       Datorita acestui monitor voi putea printa exact asa cum vad lumea din spatele obiectivului.  Cu Asus PA246Q diferenta este vizibila.


Placerea de a conduce...!


           Azi, după o lună in care am fost pieton, m-am urcat la volanul noii maşini, Toyota Prius… e greu de găsit cuvintele potrivite care să exprime exact senzaţia pe care am avut-o.
          Sofatul a fost pentru mine cea mai mare pasiune. Până la 21 de ani, când am început şcoala de şoferi, nici n-am ştiut măcar ce înseamnă pedale de acceleraţie, frână sau ambreiaj. Maşina reprezenta atunci un vis pe care nici nu-mi permiteam să-l cred realizabil. Mi-aduc aminte că doar dorinţa de-a mă afla la volanul unei maşini în trafic întrecea emoţiile pe care le aveam în prima zi de curs practic de şofat. Şi-mi mai amintesc perfect că m-am simţit total în largul meu la volan, că, chiar din prima zi, la volan am avut un sentiment – destul de suprinzător, totuşi – de siguranţă. De parcă, fără îndoială, acolo era locul meu.

           Plăcere şi siguranţă – cam aşa aş caracteriza starea pe care mi-o dă şofatul Toyotei Prius care acum dispune de o noua generatie a tehnologiei Hybrid Synergy Drive. Cu doua motoare electrice si un mod EV care permite condusul in modul exclusiv electric, ma pot bucura de o accelerare puternica, o manevrare lina, o eficienta de top si cea mai buna performanta aerodinamica din clasa sa. Inauntru- armonie deplina, un spatiu generos si confortabil si o tehnologie inovatoare foarte usor de folosit.

          Mă simt bine în pielea mea – aia care se lăfăie de încântare – când conduc aceasta masina. [Ochi-mi râd,  inima-mi râde...!!!] . Nici mania vitezei nu-mi curge prin vene. Dimpotrivă, sunt un şofer aproape perfect încadrat în limitele legale. Port întotdeauna centura – pentru mine e ca şi cum nu-i posibil şofatul dacă centura nu e purtată – respect regulile de circulaţie şi, de obicei, mă încadrez iî limitele de viteză. Rar uit piciorul pe acceleraţie…nu ca n-as dispune de asa ceva, Prius ofera o putere combinata totala de 136 CP si accelereaza pana la 100km/h in 10,4 secunde – un rival pentru orice motor conventional de 2.0 litri.

          Sofatul acestei masini îmi dă sentimentul că pot privi lumea din alt unghi. Îmi dă senzaţie de libertate. Nu doar libertate de deplasare, de mişcare. Ci, cumva, o libertate de exprimare… libertate de-a alege. Pot să fiu eu. Şi-mi dă siguranţă, La volan m-am simţit întotdeauna mai în siguranţă decât ca pieton. Şi-am făcut mii, multe mii de kilometrii, încolo şi încoace în lume. Pe autostrăzi, prin sate sau pe drumuri neumblate, am şi am avut aceeaşi senzaţie – de satisfacţie.

         Pare o masina care schimba comportamentul fiecarui sofer, un sofer care va încearca să-și joace viața ca la carte. Va fi mai corect atât cu cei din jur cât și cu el însusi. De aceea de cele mai multe ori va încerca să se comporte exemplar în tot ceea ce face iar cei din jurul său il va admira pentru asta. Va face tot posibilul să faca toate lucrurile cât mai bine cu putinta.

         Astfel de masini hibride vor schimba si regulile industriei auto. Masinile vor fi mult mai fiabile, defectiunile majore fiind o raritate, fiind cauzate in principal de erori de fabricatie, si costurile de exploatare vor fi drastic diminuate. Durata de viata standard a unui automobil va fi de 50 de ani sau mai mult, putandu-se face upgrade-uri pe parcurs daca apar motoare, baterii sau alte componente mai performante iar piese auto vom putea gasi foarte usor, in special in magazinele online, cum ar fi lumea-auto.ro, unde puteti avea si ocazia de a castiga lunar un plin daca achizitionati un produs:  Lumea Auto iti face plinul lunar! Cumpara orice produs si esti inscris automat in campanie! Campania se deruleaza lunar si castigatorul este extras lunar pe data de 1 a fiecarei luni.”
        Per ansamblu, in viitor industria auto va fi cu mult diferita de cea pe care o cunoastem azi si in final probabil vor avea automobile care vor fi capabile sa zboare,  traficul nu va mai fi un cosmar si vor scapa parlamentarii nostrii de "stresul" pe care li-l provoaca incapacitatea lor de a construi drumuri.