SuperBlog 2010: etapa nr 22, Asus Epu

Foarte mare agitatie intr-un studiou de televiziune din Statele Unite. Emisiunea trebuie sa inceapa, mai este un minut. Toata lumea trebuie sa fie gata. Prezentatorul se duce la locul lui. In 5 secunde intre in direct.
5…4…3…2…1…In direct!
-Buna ziua doamnelor si domnilor! Bine v-am regasit la o noua emisiune “Salvati Planeta!”. In emisiunea de astazi vom discuta despre “aurul verde”, situatia in care a fost adusa planeta noastra din cauza defrisarii, solutii pentru a diminua taierea copacilor si pastrarea mediului ambiant cat mai curat, doar este in joc sanatatea si viitorul nostru. Un vechi proverb spunea “Cum iti asterni asa dormi.”, ceea ce confirma ca viitorul nostru nu depinde de nimeni altcineva decat de noi.

-Dupa cum bine se stie problema raportului dintre om si mediul inconjurator nu este noua. Ea a aparut o data cu cele dintai colectivitati omenesti, caci omul cu inteligenta si spiritul creator care il definesc, nu s-a multumit cu natura asa cum era ea, ci a pornit cu curaj si tenacitate la opera de transformare a ei potrivit nevoilor sale. Multiplicandu-se neincetat, specia umana a adaugat peisajului natural privelisti noi, prefacand mlastini si pamanturi intelenite in vai roditoare, tinuturi aride in oaze de verdeata, a creat noi soiuri de plante de cultura si a domesticit animale salbatice. Pana aici, echilibrul natural nu a avut de suferit decat, poate, pe arii foarte restranse, care nu puteau afecta ansamblul. (Plasma din spatele prezentatorului incepe sa afiseze niste imagini).

-Cotitura a intervenit o data cu revolutia industriala si, mai cu seama, cu noua revolutie tehnico-stiintifica, gratie careia avioane si rachete brazdeaza, astazi, vazduhul si strapung norii, nave tot mai mari si mai puternice despica luciul marilor si al oceanelor, cascade de hidrocentrale transorma puterea apelor in salbe de lumina, in energie ce alimenteaza parcul de masini in crestere vertiginoasa. Intr-un cuvant, stiinta si tehnica moderna, sporind nemasurat puterea omului, au ridicat, in medie, nivelul de viata de pretutindeni. Dar reversul civilizatiei industriale este contemporane, al progresului material a fost si este inrautatirea mediului natural. Sub impactul dezvoltarii economice au fost poluate, mai mult sau mai putin grav, solul, apa si aerul, au disparut sau sunt pe cale de disparitie multe specii de plante si animale, iar omul este confruntat la randul lui cu diverse boli cauzate de poluare, fenomen ce cuprinde astazi toate tarile si continentele. Efectele ei sunt resimtite pana si preintinderile, pana ieri imaculate, ale Antarcticii. S-a calculat ca in timp de un deceniu, devierile civilizatiei au provocat mediului natural pagube mai mari decat intr-un mileniu.

-De cand primul topor primitiv a doborit intaiul arbore, padurile au pierdut jumatate din intinderea lor, in timp ce omenirea in acest rasimp s-a multiplicat de sute sau chiar mii de ori. Padurilor  li se datoreaza cel mai inalt grad de stabilitatea si calitatea a trei elemente fundamentale ale vietii oamenilor - solul, aerul si apa. Omul a creat foarte multe tehnologii pentru ai usura viata insa acestea pentru a functiona au nevoie de energie electrica ceea ce duce la defrisari pentru obtinerea acesteia. Prin taierea copacilor planeta noastra primeste doua loviturii. Prima este poluarea aerului cu dioxid de carbon in urma proceselor de obtinere a energiei iar a doua este aceea ca aerul nu mai poate fi purificat de CO2 fiindca numarul copacilor scade.

-Asadar doamnelor si domnilor, care sunt solutiile pentru a respira un aer curat dar si pentru a ne putea bucura de tehnologiile de care dispunem. Fara o mare parte dintre acestea nici nu ne mai putem imagina un mod de viata. Ce ne-am face fara calculaore de exemplu, pentru ca si acestea consuma foarte multa energie tinand cont ca in ziua de azi toate familiile au unul sau mai multe PCuri. Sper sa nu fim pusi in postura de a alege intre a respira un aer curat si calculatoare.
- De aceea dragi telespectatori…. (prezentatorul se intrerupe, duce mana catre ureche stanga iar duca cateva secunde zice:)
- Se pare ca avem un telefon.
-Buna ziua! Cu cine avem placerea?
-Buna ziua! Sunt purtatorul de cuvant al companiei Census Bureau si as dori sa va spun si eu cateva cuvinte daca imi permiteti.
-Sigur ca da, va ascultam, spune prezentatorul.
-Sunt de acord cu dumneavoastra in ceea ce priveste consumul de energie al calculatoarelor. Există multe aplicații care necesită un consum ridicat de curent: jocurile 3D, aplicațiile matematice, cele de procesare grafică 2D/3D complexe, etc. Dar oare stiti cât din totalul timpului petrecut în fața calculatorului este alocat unor aplicații/programe precum cele menționate anterior?
Dupa aceasta interbare purtatorul de cuvand se opreste cateva clipe, de parca ar astepta ca cineva sa-I raspunda insa nimeni nu zice nimic iar acesta continua:
- Dintr-un studiu efectuat de compania noastra reiese o informație aproape șocantă: în 75% din timp, computerul consumă mai multă energie decât are nevoie, încălzind astfel Pământul, prin poluare!
- Ok am inteles, dar atunci ce este de facut, ma gandesc ca daca oamenii au fost capabili sa inventeze aceste minunatii de tehnologii ar putea fi capabili sa creeze si niste componente speciale pentru a micsora consumul de energie, nu? Spune prezentatorul.
- Exact despre asta vreau sa va spun, deja au fost inventate astfel de componente, doar ca acum depinde de oamenii sa le foloseasca.
            -Despre ce este vorba mai exact?

-ASUS, a creat un microprocesor ce optimizează în timp real consumul de energie, monitorizând și ajustând alimentarea componentelor cheie de pe o placă de bază precum procesor, placă video, memorie, harddisk, chipset-ul plăcii de bază, ventilatoare de carcasă. Aceasta tehnologie poarta numele de ASUS EPU.
-Si de ce este capabila aceasta tehnologie? Asus EPU.
-Pai… ca sa nu va incurc cu prea multe detalii tehnice, de exemplu placă de bază poate economisi 33KW într-un an. Adică previne emisia a 21kg de CO2! E mult, e puțin? În medie, un copac poate asimila 12 kg de CO2 într-un an….sau, un calcul mai simplu: 10 milioane de plăci de bază cu această tehnologie previn emisia a 210 tone de CO2, pentru care sunt necesari 17,5 mil copaci, ce parere aveti?
-Foarte interesant! Ar fi ca si cum am salva o adevarata jungla!
- Ok, va multumesc foarte mult pentru interventie, trebuie sa incheiem aici aceasta emisiune, dar vom continua acest subiect si saptamana viitoare si va promit ca vom invita pe cineva de la Asus pentru a discuta mai mult despre aceasta tehnologie, ASUS EPU.
-Nu uitai, viitorul este in mainile noastre, si se pare ca si ASUS este de aceeasi parere. La revedere!

Niciun comentariu: