Furtuna solara, la un pas de a lovi Pamantul

 
NASA a lansat o avertizare privind efectele exploziei solare produse pe 1 august, pe care specialistii au denumit-o "tsunami solar", asupra Pamantului.
 O astfel de furtuna, la intensitate maxima, afecteaza complet toate mijlocele de transport si comunicatie, distruge sateliti si nu numai.
Astronomi din tara si din strainatate spun, insa, ca aceasta explozie nu este asa puternica si ca nimic grav nu se va intampla. Cei care locuiesc la aproape de Polul Nord sau Sud vor putea, insa, sa vada aurora polara, ca efect al acestei explozii.
O furtuna solara mult mai puternica a avut loc la sfarsitului lui august, in 1859. Cunoscuta sub numele de "Carrington Event", dupa numele astronomului Richard Carrington care a urmarit fenomenul, furtuna a afectat retelele telegrafice, care au picat, stalpii au luat foc, iar oamenii puteau citi la lumina aurorei boreale.
Astronomii mai spun ca un lant de explozii solare de intensitate mare este asteptat la sfasitul anului 2012. În astfel de perioade, scutul magnetic al pamantului este afectat, iar nivelul radiatiilor solare creste.

Lupta cu soarele
Daca oamenii se confrunta o data pe an cu efectele exploziilor solare de intensitate mai mica, nu acelasi lucru se poate spune despre radiatii, care actioneaza zilnic, in orice zona de pe glob. Cele mai nocive sunt ultravioletele, tot mai puternice din cauza distrugerii stratului de ozon.
Codul rosu de ultraviolete instalat peste sud-estul tarii noastra avertizeaza oamenii sa stea departe de soare, ca sa nu se arda. Expunerea maxima poate atinge trei ore, in cazul celor cu pielea inchisa la culoare, dar nu poate depasi 15 minute pentru cei cu pielea foarte deschisa la culoare.

Niciun comentariu: